Veel diabeteszorg wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner. Dat kan ertoe leiden dat je als aios soms minder diabetespatiënten ziet dan je zou willen. Het kan daardoor soms lastig zijn voldoende kennis en ervaring op te doen in diabeteszorg. Er zijn dan ook aanwijzingen dat sommige huisartsen diabetes niet meer goed kunnen behandelen. En dat terwijl het aantal patiënten met diabetes alleen maar toeneemt. Via de differentiatie diabetes mellitus zorg je dat jouw kennis over diabetes up-to-date is en ben je in staat om mensen met type 2 diabetes optimaal te behandelen.
In een doorsnee huisartspraktijk hebben ongeveer 120 mensen type 2 diabetes. Meer dan 85% van hen wordt in de huisartspraktijk behandeld. Type 2 diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in de eerste lijn. Volgens de NHG Standaard heeft iedere huisarts minimaal één keer per jaar een gesprek van ongeveer 20 minuten met een diabetespatiënt. Dan wordt in overleg het beleid vastgesteld waarbij je rekening moet houden met zowel de wensen van de patiënt als met de bij diabetes vaak aanwezige comorbiditeit en polyfarmacie. Goed samenwerken met de praktijkondersteuner is daarbij zeer belangrijk. Tijdens de 9 moduledagen van de differentiatie komen de volgende onderwerpen aan bod:
De differentiatie bestaat uit 9 moduledagen. De meeste daarvan vinden plaats bij de huisartsopleiding van het UMCU in Zeist en 2 of 3 bijeenkomsten online. De differentiatie is primair gericht op leren in de praktijk, met gegevens uit de praktijk. Aios leren dus ook overzichten maken van de diabetespopulatie in hun opleidingspraktijk. De resultaten worden vergeleken met die van de andere deelnemers. Handelen op basis van beschikbare praktijkgegevens en/of wat uit de wetenschap bekend is daarbij leidend. Tijdens de differentiatie ga je een de slag met verschillende opdrachten en interactieve werkvormen:
De differentiatie wordt gegeven door vaste docent professor Guy Rutten en door diverse gastdocenten: de directeur van een POH-opleiding, drie praktijkondersteuners uit verschillende praktijken, de directeur van een zorggroep, verschillende kaderhuisartsen, een internist, een vasculair geneeskundige en een diabetesverpleegkundige.
Huisartsopleiding UMC Utrecht
E-mail: info-huisartsopleiding@umcutrecht.nl
Tel: 088 756 9756
Guy Rutten
Professor emeritus of Diabetology in Primary Care
E-mail: g.e.h.m.rutten@umcutrecht.nl