Longaandoeningen komen veel voor in de huisartsenpraktijk. In de huisartsopleiding komen astma, COPD en spirometrie aan bod. In deze differentiatie wordt daar intensiever op ingegaan, maar worden ook andere long gerelateerde onderwerpen besproken. Denk aan postinfectieuze longproblemen, restrictieve longaandoeningen, longrevalidatie, longziekten bij kinderen, astma bij topsporters, effecten van luchtverontreiniging, fijnstof en beroep op de longen, zelfzorg of invloed van inhalatiemedicatie op het milieu. De differentiatie wordt in samenwerking met de kaderopleiding astma/COPD georganiseerd.
Met een mix van zelfstudie, expertonderwijs, stages en praktijkopdrachten worden diverse onderdelen over longaandoeningen en longzorg behandeld. Naast bovengenoemde onderwerpen is er ruimte voor een onderwerp naar keuze, waarmee je individueel of in een kleine groep aan de slag gaat. Een gedetailleerd overzicht van de inhoud vind je op de website van het Radboudumc.
De differentiatie heeft een studiebelasting van 23 dagen, geïntegreerd in de 2e huisartsenstage. Er zijn 4 onderwijsdagen op locatie in Nijmegen, 2 online onderwijsdagen, en stagemogelijkheden (longfunctielaboratorium, keuzestages). De overige tijd wordt besteed aan voorbereiding van de onderwijsdagen, zelfstudie en praktijkopdrachten (veelal in de eigen opleidingspraktijk).
De differentiatie wordt gegeven door kaderhuisartsen astma/COPD en een aantal andere experts (sportarts, inspanningsfysioloog, (kinder)longarts en -verpleegkundige, bedrijfsarts, arts M&G, reizigersgeneeskundige, dierenarts, allergoloog, apotheker, patiënten).
Inhoudelijke vragen
Marieke Römkens
E-mail: Marieke.Romkens@radboudumc.nl
Praktische vragen
Laura van der Beek-Driessen
E-mail: teamaiosvervolgopleidingen.elg@radboudumc.nl
Tel: 024 361 8181