Spoedeisende zorg is zorg die direct verleend moet worden en niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur. Spoedzorg vindt plaats op de huisartsenpost en binnen kantooruren ook in de huisartspraktijk.
De huisarts ziet op de huisartsenpost meestal ernstiger en bedreigender aandoeningen dan in de huisartsenpraktijk. Vaak is er een verschil tussen de spoedbeleving van een patiënt en de medische urgentie van de hulpvraag. Het juist inschatten van de urgentie van een aandoening is daarom een belangrijke taak van de huisarts en vaak van groter belang dan het stellen van een juiste diagnose. De huisarts moet als poortwachter daarom een balans vinden tussen het zelf instellen van een behandeling en het verwijzen naar een ziekenhuis. Hiervoor heb je inzicht nodig in de positie, taken en functies van de huisartsgeneeskundige spoedzorg binnen de spoedzorgketen.
Onderstaande kenmerkende beroepsactiviteiten (KBA’s) horen bij het thema spoedeisende zorg:
Download het Framework voor het aanleren van vaardigheden die bij het thema spoedeisende zorg horen. In het overzicht zijn per KBA’s de bijbehorende vaardigheden weergegeven.
Een aios zal voornamelijk ervaring op doen met spoedeisende huisartsenzorg tijdens de avond- nacht- en weekenddiensten op de huisartsenpost. De werkzaamheden op de huisartsenpost zijn te verdelen in verschillende rollen waarvan een aios er drie vervult: consult-, visite- en telefoonarts. Welke verantwoordelijkheden en KBA’s precies bij die rollen horen, waar een aios op wordt beoordeeld en wat er wordt verwacht van opleider en opleidingscoördinator staat beschreven in de Leidraad Diensten Spoedzorg.
Voor de huisartsopleiding spoedzorg op de huisartsenpost is een toolbox met informatie en instructiemateriaal ontwikkeld. Opleidingscoördinatoren en managers van posten zijn vrij om de materialen naar eigen inzicht te gebruiken op hun post. De materialen zijn zo gemaakt dat ze ook makkelijk aan te passen zijn voor de eigen situatie.