Het bespreken van psychische problematiek is een aanzienlijk deel van het dagelijks werk van een huisarts. Als huisarts behandel je vooral mensen met lichte en/of veel voorkomende psychische klachten en stoornissen. Ook mensen met stabiele chronische GGZ problematiek komen bij de huisarts en worden in sommige gevallen gestructureerd begeleid.
Als huisarts maak je een inschatting welke problemen je zelf kan behandelen en welke patiënten worden doorverwezen voor intensievere psych(iatr)ische behandeling. Zelf behandel je vooral patiënten met lichte psychische klachten, maar ook patiënten met chronische psychische problematiek. Een goede samenwerking met andere specialismen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is van belang bij de zorg voor dit soort patiënten. Zorg voor patiënten met psychische klachten vraagt daarom om inhoudelijk inzicht in GGZ problematiek en om praktische en organisatorische kennis en vaardigheden.
Onderstaande kenmerkende beroepsactiviteiten (KBA’s) horen bij het thema psychische klachten:
Download het Framework voor het aanleren van vaardigheden die bij het thema psychische klachten horen. In het overzicht zijn per KBA de bijbehorende vaardigheden weergegeven.