Nu online solliciteren (t/m 31 januari)
Solliciteren

De nieuwe wijkdokter: Mark Pul

De expert. De vrije idealist. De nieuwe wijkdokter. De teamhuisarts. Zo divers als het vak is, zo divers zijn ook de huisartsen die het vak beoefenen. Mark Pul is huisarts in Doornspijk. Hij omschrijft zijn praktijk als een echte plattelandspraktijk. We vroegen hem wat voor type huisarts hij is.

De nieuwe wijkdokter

"Ik ben een echte familiedokter die alles en iedereen kent."

Mark Pul
Mark Pul

Een echte plattelandspraktijk

“Mijn praktijk in Doornspijk is een echte plattelandspraktijk met een gemêleerde populatie, die langzaamaan wel steeds ouder wordt. Ik ben een echte familiedokter die alles en iedereen kent. Niet alleen de patiënt, maar ook z’n kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Hier ben je dokter van de wieg tot het graf, in die zin herken ik me in het profiel van de ‘nieuwe wijkdokter’. Al werk ik niet altijd strikt volgens de NHG-standaarden, soms is een andere oplossing gewoon beter of sneller.”

Achter pittoreske voordeuren

“In Doornspijk wonen relatief veel laagopgeleiden met een ongezonde leefstijl, de bijbehorende problematiek zie je hier dus ook. Erfelijk coloncarcinoom komt veel voor, alcoholmisbruik ook. Achter de pittoreske voordeuren hier gaat veel schuil, terwijl de mensen er niet graag over praten met de huisarts. Juist daarom vind ik de lokale samenwerking zo’n leuke kant van het vak. Het overleg met andere disciplines zoals de wijkzorg, de gemeente en de GGZ verbreedt mijn maatschappelijke kijk en ik begrijp nog beter hoe de mensen hier functioneren. We werken nu aan een gezamenlijk project met als doel meer openheid te scheppen in de gesloten samenleving.”

Persoonlijk contact met patiënten

“Naast huisarts ben ik palliatief consulent en voorzitter van de LHV in deze regio. Die extra’s geven me energie, net als tijd doorbrengen met mijn gezin en sporten. Ondernemer zijn met een eigen praktijk en aios opleiden zijn ook mooie uitdagingen waar ik veel plezier aan beleef. Maar de meeste voldoening geeft het persoonlijke contact met patiënten.”

De nieuwe wijkdokter

De nieuwe wijkdokter is de moderne variant van de klassieke dorpsdokter. Voor de nieuwe wijkdokter is het belangrijk dat patiënten hen vertrouwen en respecteren. Ze hebben ruime kennis en ervaring en stralen dat ook uit. De praktijk is een verlengstuk van henzelf. Gedegen werken en een duurzame relatie opbouwen met collega’s, patiënten en gezin of partner zijn belangrijk. Daarom hechten ze ook veel waarde aan het goed opleiden van nieuwe collega’s.
Weten wat voor huisarts jij kunt zijn? Doe de test!

Andere typen huisartsen

Wat drijft de andere typen huisartsen? Lees de interviews met de vrije idealist, de expert en de teamhuisarts.

Gerelateerd aan deze pagina