Differentiatie Bewegingsapparaat

Lage rugpijn. Schouderklachten. Pijn aan de nek. Gemiddeld 1 op de 3 consulten in een huisartsenpraktijk over klachten aan het bewegingsapparaat. Dat kan uiteenlopen van acute sportletsels tot chronische pijnklachten bij artrose. Wil je patiënten met de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat beter kunnen behandelen? Volg dan de differentiatie bewegingsapparaat.

Inhoud

Het bewegingsapparaat is boeiende materie; spieren, botten en pezen die met hun onderlinge verbanden nooit los van elkaar gezien kunnen worden. Tijdens deze differentiatie leer je ‘ketendenken’: pijn in de knie kan bijvoorbeeld duiden op slijtage in de heup. Maar ook spanning en psychische klachten komen tot uiting in het bewegingsapparaat. Er is ook aandacht voor lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat, voor het opstellen van beweeg- en begeleidingsadviezen bij bijvoorbeeld te veel of te weinig sporten en speciale aandacht voor sportletsel.

Opzet

De differentiatie bestaat uit 5 onderwijsdagen en 9 stagedagen. De stagedagen zijn geheel naar eigen inzicht in te vullen. Van meelopen met een orthopeed of sportarts, een kaderhuisarts bewegingsapparaat of een fysiotherapeut tot het volgen van congressen en nascholingen. In de praktijk ben je gedurende 6 maanden gemiddeld 4 tot 5 uur per week met de differentiatie bezig.

Waar en wanneer

  • Instituut: huisartsopleiding Erasmus MC
  • Locatie: huisartsopleiding Erasmus MC
  • Looptijd: 6 maanden
  • Startdatum: de differentiatie start twee keer per jaar. In maart en in september
  • Planning: de onderwijsdagen worden gehouden op een dinsdag
  • Aantal deelnemers: maximaal 16

Docenten

De differentiatie wordt gegeven door kaderhuisartsen bewegingsapparaat, expertdocenten en stafdocenten onderzoek en huisartsopleiding.

Vragen en contact

Neem voor vragen contact op met:

Miriam Engelhard
E-mail: m.engelhard@erasmusmc.nl
Tel: 010 703 1891

Gerelateerd aan deze pagina