Huisartsopleider worden

De huisartsopleiding staat of valt met de aanwezigheid van enthousiaste en gemotiveerde huisartsopleiders. Daarom zijn we altijd op zoek naar huisartsen die graag hun kennis en ervaring delen, willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun vak én zelf nog graag leren. Opleiden doe je er niet zomaar even bij. Dit vraagt een flinke investering qua tijd en energie, maar er staat natuurlijk wel wat tegenover.

Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging

Daarom word je opleider

De LHOV vroeg huisartsopleiders Radboud, Irvine en Katinka naar hun passie én naar hun redenen om huisartsopleider te zijn. Bekijk in onderstaande video zelf waarom huisartsopleider zijn echt iets toevoegt aan je vak.

Werkzaamheden

Als huisartsopleider leer je eerstejaars en derdejaars aios huisartsgeneeskunde wat ‘huisarts zijn’ inhoudt. En vooral: hoe je een góede huisarts wordt. Je hebt daarbij afwisselend de rol van leermeester, coach, aanspreekpunt, collega en rolmodel. Jouw aios werkt drie tot vier dagen per week bij jou in de praktijk. Samengevat zijn de belangrijkste taken van een opleider: wegwijs maken in het vak, coachen en begeleiden, organiseren, toetsen, feedback geven en voortgangsgesprekken voeren. Om je te ondersteunen in je taken als opleider krijg je scholing via het instituut.

Voorwaarden

Om huisartsopleider te kunnen worden, gelden een aantal landelijke voorwaarden:

  • Je hebt drie jaar ervaring als praktiserend huisarts, waarvan één jaar in je huidige praktijk
  • Je werkt minimaal 16 uur per week als huisarts
  • Je hebt genoeg tijd en aandacht voor het opleiden van aios
  • Je bent bereid te leren op didactisch gebied
  • In jouw praktijk is tijdens openingstijden een gediplomeerde praktijkassistente aanwezig
  • Je praktijk voldoet aan de technische en ruimte-eisen
  • Je praktijk is gecertificeerd
  • Je neemt deel aan de kwaliteitscyclus in samenwerking met het opleidingsinstituut

Werkgever van huisartsen in opleiding en tevens financier van de opleiding tot huisarts

Vergoeding en accreditatie

Huisartsopleiders krijgen een vergoeding via de SBOH. Kijk op sboh.nl voor meer informatie over de hoogte van deze vergoeding. Naast een vergoeding krijg je gratis toegang tot digitale medisch-wetenschappelijke bronnen en kom je in aanmerking voor 20 forfaitaire accrediteringspunten per jaar. Meer over de regels en voorwaarden die daarvoor gelden lees je in de landelijke regeling toekenning forfaitaire accrediteringspunten.

Koppelingsprocedure

Als opleider word je gekoppeld aan een aios via een koppelingsprocedure. Er wordt daarbij altijd geprobeerd een goede match te maken, omdat dit zowel de aios als opleider ten goede komt. Hoe dat gebeurt, verschilt per opleidingsinstituut.

Aanmelden en solliciteren

Is je belangstelling gewekt? Neem dan contact op met een van de opleidingsinstituten. De aanmeldingsprocedure bestaat uit:

  • een sollicitatiegesprek
  • een visitatie van je praktijk
  • een introductiecursus

Wil je alle informatie nog eens rustig nalezen? Download dan de folder huisartsopleider worden.

Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging (LHOV)

De LHOV staat voor de stem van de huisartsopleiders. Vanuit trots op het opleiderschap en in verbinding met de praktijk staat de LHOV voor de ontwikkeling van de opleiders en vóór de kwaliteit van praktijkonderwijs ten behoeve van huisartsen van de toekomst. Want alleen door de verbinding met de praktijk krijgen we toekomstbestendige en veelzijdige huisartsen opgeleid. Op de website van de LHOV vind je blogs van opleiders en lees je meer over redenen om opleider te worden.

Stage- of coassistentopleider worden

Wil of kun je geen huisartsopleider worden? Misschien is stage- of coassistentopleider dan iets voor jou.

Vragen en contact

Weet je niet zeker binnen welke opleidingsregio jouw praktijk valt? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met:

Team werving, selectie en plaatsing
support@huisartsopleiding.nl