Een van de manieren waarop de opleidingsinstituten werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de huisartsopleiding is met een periodieke, cyclische evaluatie. Hiervoor zetten de instituten het gezamenlijk ontwikkelde kwaliteitsinstrument GEAR in.
GEAR staat voor Gecombineerde Evaluatie en Auditronde.
GEAR heeft als belangrijkste doel het bevorderen van de kwaliteit van de huisartsopleiding. Daarnaast stimuleert GEAR de samenwerking tussen de 8 opleidingsinstituten en het leren van elkaar.
Elke GEAR-ronde duurt 3 jaar en is opgezet volgens een PDCA-cyclus: Plan Do Check Act. PDCA is gericht op stap voor stap en continu verbeteren. Iedereen binnen de opleiding is betrokken bij GEAR: aios, (stage)opleiders, ondersteunend personeel, groepsbegeleiders en management. De kwaliteitscoördinator van het instituut speelt een centrale rol in het monitoren van de processen om de kwaliteit te verbeteren.
Een GEAR-ronde bestaat uit de volgende onderdelen en activiteiten:
Na 3 jaar begint het hele evaluatieproces opnieuw. Er wordt onder andere weer een nieuw auditteam gevormd.
GEAR bevat ook het gezamenlijk kwaliteitskader voor de opleidingen tot huisarts. Dit kader wordt beschreven in het handboek GEAR. Het kader is ingedeeld in vijf domeinen. Samen omvatten deze domeinen de meest relevante processen binnen de opleiding. Elke auditronde komen de vijf domeinen aan de orde. De 3 kerndomeinen staan hierbij centraal: Curriculum, Leeromgeving en Toetsing en Beoordeling. Academisch niveau is een belangrijk aandachtspunt binnen de opleidingen en is daarom geïntegreerd in de drie kerndomeinen.
Meer informatie over de inhoud en opzet van GEAR vind je in het handboek.
Heb je vragen over GEAR? Neem dan contact op met:
Team Onderwijs en Kwaliteit
E-mail: kwaliteit@huisartsopleiding.nl